Rețete

Reţetele le avem de la György Ottilia – A recepteket György Ottilia készíti:

https://ottisfozblog.wordpress.com

Cartofi violet Hasselback 

Ingrediente: 1,5 kg de cartofi mediu violet, puțin ulei de măsline, 6 căței de usturoi, sare, piper, 1 legătură de pătrunjel, 50 g de parmezan ras, 50 g unt.

Mod de preparare: Pentru început frecăm untul cu usturoiul pisat și cu jumătate de cantitate de pătrunjel tocat foarte fin. Adăugăm sare și piper, apoi amestecăm bine. Spălăm și curățăm cartofii. Punem cartofii pe rând într-o lingură și îi tăiem în felii subțiri astfel încât să nu ajungem până jos (din acest motiv folosim lingura, ea ne împiedică să ducem cuțitul până jos). Așezăm cartofii într-o tavă uns cu ulei, și ungem cartofii cu amestecul de unt cu usturoi și pătrunjel. Îi lăsăm să se coace în jur de 30 minute sub folie de aluminiu, după care scoatem folia și coacem timp de 20 de minute, fără folie. În sfârșit se presară cu parmezan și pătrunjelul rămas. Când sunt copți îi servim imediat, pe post de garnitură sau ca atare cu un sos.

Plăcintă din cartofi  movi

Este o mâncare simplă și ieftină, foarte bună pentru micul dejun. Se poate îmbunătăți cu unt pus pe plăcintă.

Se folosește: ½ kg cartofi movi, o ceapă, 3-4 linguri de făină (sau cât necesită), un ou, sare, piper, ulei, 2 dl smântână, 1 lingură de muștar cu semințe, un buchet de pătrunjel.

Preparare: Curățăm și spălăm cartofii și le răzuim împreună cu ceapă cu un răzuitor fin. Punem carfofii într-un castron, adăugăm făină să obținem o masă de plăcintă, sare și piper. Cu o lingură punem din masă în destulă ulei fierbinte, întindem masa, și o prăjim pe ambele părți pînă ce devine aurie. Adăugăm pătrunjelul și muștarul la smântână, dacă este necesar, mai adăugăn sare, și o servim lîngă plăcintă.

Gălușcă cu cașcaval din cartofi movi

 

Este a garnitură gustos și arătos.

Se folosește: 6-8 cartofi movi, 6 dg de unt, 3 cățele de usturoi, sare, piper, 2 buchete de pătrunjel, 10 dg de cașcaval ricotta sau cremă cu brânză.

Preparare: Curățăm cartofii și le fierbem în apă sărată. Le strecurăm și după sfărîmare adăugăm usturoi, unt, frișcă, sare și piper. Cu mână formăm găluști, în mijlocul fiecărei punem cașcaval sau brânză. Le rulăm în pătrănjel.

Este o garnitură delicată și arătoasă.

Cremă de cartofi (din cartofi movi) cu maioneză

Se poate prepara cremă cu maioneză nu numai din vinete ci și din cartofi. Din cartofi rămași de la prînz de exemplu. Dacă preparăm din cartofi movi, și culoarea va fi deosebită pe felie de pâine.

Se folosește: 4 cartofi movi, o ceapă mică, 1 gălbenuș de ouă, 2 dl ulei, 1 linguriță de muștar, sare, piper rîșnit, zeamă de lămâie (după gust), 1-2 lingură de smântână, un buchet de pătrunjel.

Preparare: fierbem cartofii cu coajă, le curățăm și le răzuim pe un răzuitor fin. Lăsăm să se răcească. Preparîm din gălbenușul și muștarul maioneză adăugând treptat uleiul. Tăiem ceapa în bucăți, adăugăm zeama de lămâie și smântâna, sarea și piperul. Cu toate acestea punem masa de cartofi răcită, pătrunjelul și ceapa. Se consumă cu pâine prăjită.

Cartofi movi umpluți, prăjiți în coajă

Este o mîncare simplă dar gustoasă. Se poate pregăti din șuncă rămasă de la prânz.

Se folosește: 8-10 cartofi, 10 dg de cașcaval, 3 linguri de smântână. Sare, pătrunjel mărunțit.

Preparare: Spălăm cartofii, le punem la uscat, și le înțepăm cu o furculiță. Le învîrtim în alufolie unul câte unul, și în cuptor avînd 200 de grade le prăjim timp de 45 de minute. Între timp pregătim tocătura. Răzuim cașcavalul, tăiem șunca în bucăți mici, forme pătrate. Tăiem partea de sus a cartofilor prăjiți și scoatem interiorul cartofilor. Amestecăm miezul scos cu ¾ din cașcaval, cu șuncă, sare, smântână și unt. Umplăm cu această masă interiorul cartofilor, răzuim cașcaval pe ele, și pentru 15 minute le punem în cuptor. Înainte de servire le decorăm cu pătrânjel mărunțit.

Gălușcă buhoasă din Carpați, din cartofi movi

Este o mîncare foarte gustoasă, un adevărat success pe masa familiei.

Se folosește: 50 dg cotlet de porc, 50 dg cartofi movi răzuit, 2 ouă, făină, 5-6 cășele de usturoi, sare, piper, 2 dl smântână, cașcaval răzuit.

Preparare: Punem sare și piper pe șnițelul bătut. Curățăm cartofii și le răzuim pe un răzuitor dur, după stoarcerea masei adăugăm ouă, 2 linguri de făină, sare și piper. Putem adăuga și 1-2 cățele de usturoi răzuit. După ce obținem o masă omogenă, învîrtim feliile de carne în făină, după aceea în masa de cartofi și le frigem în mult ulei. Când este gata, punem feliile pe hîrtie.

Înainte de servire ungem feliile cu smântână și cu cașcaval.

Plăcintă cu cartofi

E o mîncare gustoasă atât pentru micul dejun cât și la prânz.

Se folosește: 50 dg cartofi, 10 dg cașcaval, 10 dg șuncă, sare, piper, 1 ou, puțin ulei, făină cît e necesar.

Preparare: Spălăm cartofii și le fierbem în apă sărată. Le curățăm și le spargem. Adăugăm ouă, sarea și piperul și făină cît necesită. Amestecăm acestea și împărțim masa obținută în două. Punem puțină ulei într-o cratiță, și întindem jumătatea masei cu mînă făinoasă, deasupra punem felii de cașcaval și de șuncă. Cealaltă jumătate din masă întindem deasupra. Prăjim pe foc mediu pînă ce partea de jos devine copt. Cu ajutorul a două lopate întoarcem și prăjim pînă ce și partea de sus se prăjește.