Shetland Black

shetland-black

Shetland Black

Category:

Descriere rapidă:

Shetland Black este un cartof original din Regatul Unit si se remarca printr-o culoare purpurie închisă ce ia forma unui rinichi. Tuberculii sunt mici iar atunci cand incoltesc varfurile tulpinilor abia incoltite se aseamănă cu cele de ceapă.

Pulpa tubercului este galbenă și cremoasa, cu un inel purpuriu la exterior. Unii dintre tuberculi prezinta culoarea purpurie mai accentuată. Prin tratement termin culoarea acestora devine gri-maro. Are un gust dulce, untos si o textură ușor făinoasă. De preferat este sa fie preparati in coajă.

Este cultivat în Insulele Shetland din 1588, cînd se pare ca au fost adusi o data cu Armada Spaniolă. Originea adevarată rămîne necunoscută. În anul 1923 a fost inclus în Colecția Națională a Regatului Unit.

Disponibilitate

Indisponibil

Cantitatea minima:
Descriere

Numele: Red Emmalie
Originea: Germania
Forma: forma lunguiata ovală
Marime: mica spre medie
Coaja: roșie, de obicei neteda
Pulpa: roscata
Gust: intens, cu aroma fina de cremsnit
Preparare: fiert, prajit, copt, pe gratar, la abur
Gatire: se preteaza la majoritatea felurilor de mancare care contin cartofi: cartofi la grătar, salată de cartofi, cartofi prăjiți, cartofi pe gratar

Vă mai punem la dispoziție:

congo

Blue Congo

6.00 lei

Cartoful mov Congo, are coaja de culoare violet închis, arătând spectaculos. Culoarea albastră sau purpurie a miezului este la fel de interesantă și neobișnuită, culoare data de antocianina care se gaseste si in fructele de padure.

red-emalie

Red Emmalie

6.00 lei

Red Emmalie (Emma cea roșie) este un soi de cartof provenit de asemenea din Germania. Este un cartof care dă mîncării o culoare și un gust aparte. Coaja este colorata rosiatic iar pulpa sa, colorată si ea, este făinoasă.

highland-burgundy-red

Highland Burgundy Red

Cartoful rosu Highland Burgundy Red probabil a fost adus în Scoția Victoriană de calatori entuziaști, care au început să il cultive inca din anii 1850. Acest soi a fost înregistrat în ‘Culegerea Națională Engleză de Plante’ în anul 1936, după ce a fost inclus in meniul Hotelului Savoy din Londra si servit prințului Burgundiei. Prin culoarea ei această variantă s-a potrivit cu meniul principal, și de atunci faima acestui soi a luat amploarea meritata.
Highland Burgundy Red are tubercuri mari ovali cu pete palide și coajă rosu de Burgundia. Cartofii noi au de asemenea coaja roșiatica, mancarea preluand un aspect plăcut. Pulpa este bordo deschisă – roșu de Burgundia, iar catre exterior prezinta o bandă albă. Culoarea bordou se datoreaza antocianinelor, substante cu profunde efecte benefice pentru sanatate. Datorită conținutului înalt de materie uscată este bun pentru prepararea chipsurilor colorati dar se potriveste de minunte, mai ales vara, in salate dar și garnituri. Pulpa este făinoasă iar pentru a-si pastra culoarea acesti cartofi trebuie fierti in coajă.