blue-belle

Blue Belle

SKU: 1 Category:

Descriere rapidă:

Blue Belle este o nouă varietate franceză de cartof. Mărimea este medie sau mare, cu o culoare ușor violetă. Pulpa tubercului este alb-gălbuie, cu un gust plăcut, intens si un conținut mediu de materie uscată. Este bun atat fiert cat și prăjit (categoria de preparare “B”). Noi am încercat și ne-a placut in supă și piure.
Tuberculul de Blue Belle a apărut tot mai des în ultimii ani la expoziții de legume si probabil va apărea din ce în ce mai des în gospodării private datorită recoltei bune și posibilitatilor de folosire multiple.

Disponibilitate

Indisponibil

Cantitatea minima:
Descriere

Numele: Blue Belle
Originea: Franța
Forma: oval
Coaja: galben cu un ton opac purpuriu
Pulpă: alb-galbuie
Marime: medie, mare
Gust: foarte mătăsos, gust intens de cartof
Gătire: gătire intensivă
Preparare: cartofi copti, cartofi prăjiti, fierti, cartofi cu unt, salate

Vă mai punem la dispoziție:

somogyi-kifli4

Somogyi Kifli

4.00 lei

Somogyi Kifli – Corn din Somogy

Acest cartof original din Ungaria, ia forma unui corn de marime medie, atat pulpa cat si coaja este galbena iar aceasta din urma prezinta mici adancituri. Cultivarea mecanizata a acestui soi este greoaie datorita formei sale. Timpul de păstrare este scurt si necesită irigație pentru cultivare.

Este rezistent la boli cauzate de virusi insa este sensibil la fitoflora și la ciuperca alternaria.

maris-pipers

Maris Piper

2.00 lei

Maris Piper este un cartof original din Irlanda de Nord, iar primul cultivator al acestei specii a fost John Clarke. Este cartoful cel mai popular în Regatul Unit, des vîndut și în SUA.

Clarke a fost pasionat de cultivarea cartofilor perfecti încă din tinerețe. El a cultivat prima sa variantă, “Ulster Monarch” în 1936 și a continuat să cultive alte 33 de variante certificate în următorii 50 de ani. “Maris Piper” a fost introdus în 1963.

Caracteristici

Cartoful “Maris Piper” este oval, cu coajă palidă, aurie. Textura sa este făinoasă, și este considerat a fi variant ideala pentru cartofii prăjiți francezi. Se preteaza foarte bine pentru a fi preparati ca piure și prăjire. La fierbere “Maris Piper” se sparge în bucăți, deci nu este cea mai buna varianta pentru a fi preparati in salată.

Planta este înaltă cu flori roșii-violete. Recolta este bogată, cu multi tuberculi per plantă și se pot pastra depozitati foarte bine.

puikula

Puikula

5.00 lei

Cartoful Pikula in norvegiana: Mandelpotet, in suedeza: Mandelpotatis, in finlandeză: puikulaperuna, pe numele de scena Mandel potato sau cartoful migdala, isi are originea atestata inca din secolul al 19-lea. Este galben și alburiu insa exista si o varianta foarte rară de culoarea albastru. Forma sa este ovală, si se aseamănă cu migdalele, de aici provenindu-I si numele. Este considerat o delicatesă în Norvegia și Suedia, unde este cultivat preponderent în regiunile nordice, intrucat planta este sensibilă la bolile intalnite mai des in sud. Puikula finlandeză Lapland (Lapin puikula) este un soi protejata de Uniunea Europeană.

sharpo-mira4

Sarpo Mira

Sarpo Mira este un soi de cartog original din Ungaria. Numele Sarpo provine de la numele familiei Sárvári din Zirc, iar Mira este un cuvant de origine latină derivate din numele Mirabella, care înseamnă minunat.

Caracterul deosebit al acestui soi se datoreaza faptului că în anii 1970 varianta tradițională cultivate în Bazinul Carpatic a fost hibridat cu soiuri sălbatice provenite din America Latină. Soiul actual este rezistent la virusuri și fitoflora, iar samanta lui poate fi replantata cu rezultate foarte bune. Asemenea multor soiuri maghiare sămînța este pastrata in gospodariile proprii si mostenita de la o generatie la alta.

Exista 3 tipuri de cartof provenite la baza din soiul Sarpo iar in prezent ele sunt inregistrate si certificate de UE sub denumirile de Sarpo Mira (roz, tîrzie), Sarpo Una (roz, timpurie) și Sarpo Axona (galbenă).

Se comporta foarte bine daca este fiert sau copt. Tubercul nu se oxideaza usor iar după răcire culoarea originală se pastreaza peste 24 de ore.